NEW YORK: SVAGT HÖGRE I FÖRSIKTIG HANDEL, S&P 500 +0,4%
STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska aktier rörde sig svagt högre under fredagens handel, och utökade därmed de knappa uppgångarna för veckan som helhet.
Dow Jones hade vid stängning stigit 0,4 procent till nivån 17.478, lika mycket som S&P 500, som noterades vid 2.092. Nasdaq Composite steg samtidigt 0,3 procent till 5.048.
Omsättningen var 640 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.470 miljoner på Nasdaq.
På makronivån har fokus så sakteligen börjat skifta tillbaka från veckan huvudämne – Kina – till Federal Reserve och den amerikanska ekonomin. På fredagen gavs svagt positiva ekonomiska signaler, sedan producentpriserna i USA visat sig högre än väntat under juli samtidigt som industriproduktionen stigit mer än förmodat.
”Makrodatan har varit lite bättre än vi trott och folk tycks inte oroa sig lika mycket för Kina längre. Detta hjälper, och faktumet att yuanen stabiliserat och inte fallit genom golvet har gett stöd”, sade en strateg till Bloomberg News.
Enligt räntemarknadens prissättning har handlare nu återigen skruvat upp sina förväntningar på en räntehöjning i september från Federal Reserve, i ljuset av statistiken och att oron för den kinesiska devalveringens påverkan på världsekonomin lättat något. Sannolikheten bedöms av marknadsaktörer till 48 procent, enligt Bloomberg News beräkningar, att jämföra med 40 procent i tisdags.
Svenskbekanta King Digital Entertainment var ett av bolagen i centrum på fredagen. Trots högre omsättning och vinst än väntat tappade aktien 11 procent, tyngd av svaga orderprognoser för nästan kvartal.
Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste veckornas sega överlappande uppgång och noteringen högt upp i den fallande medellånga trendkanalen varnar oss för att en lokal topp kan vara i antågande.”
Indexet noteras fortfarande innanför begränsningarna för både den kortare tradingrangen mellan 1659 och 1573 och i det något längre tidsperspektivet mellan 1720 och 1507. De senaste månaderna har en allt tydligare fallande trendkanal mejslats ut. Inför den gångna veckan påpekade jag att risken för en lokal topp när taket i kanalen närmade sig var stor. I början av veckan testades taket vid två tillfällen och bägge gångerna höll det. Den gångna veckan innebar en nedgång med 1,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 8,4 procent.
I månads-, vecko- och dagsgrafen är de senaste kursstaplarna negativa.
Inför fredagen skrev jag: ”Torsdagens kursstapel omfamnades helt av onsdagens box vilket jag tolkar som uppladdning. Jag vill se 1598-1600 tas ut för att eliminera en del av säljtrycket.” Fredagen inleddes upp till just 1598 men större delen av dagen höll sig kursen med kirurgisk precison mellan fib 38% och 62% som markerades av gapet mellan onsdagen och torsdagen.
Volymen ökade i början av veckan och nådde kulmen i samband med onsdagens nedgång men avtog sedan i samband med veckoavslutningen då volymen var hela 21 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Den enda sektor som noterar en uppgång den senaste veckan är konsumentjänster där KappAhl, Eniro, Byggmax, Odd Molly, Clas Ohlson och HM B noterat tydliga uppgångar. Sämst gick kraftbolag och oljebolag följt av hälsovård. Bäst av aktierna inom OMXS30 och de enda som noterades för uppgångar blev Sandvik, HM B och SEB A.
Högst omsatta aktier i fredags blev återigen HM B följt av Ericsson B och SEB A. 261 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus i fredags medan 300 stängde rött.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Fenix Outdoor
NGM
– Kilimanjaro Gold
FIRST NORTH
– Addvise, Christian Berner, Magnolia Bostad, Polyplank, Powercell, Shamaran Petroleum
AKTIETORGET
– New Equity Venture (ändrat från 21/8), Peptonic, Xtranet
ÖVRIGA NORDEN
– Royal Unibrew (på kvällen)
STÄMMOR
– Polyplank (extra)
BÖRSSTATISTIK
– H&M: presenterar försäljningssiffror för juli kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Vendator: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 3/9)
MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: huspriser Rightmove augusti kl 1.01
* Japan: BNP (prel) 2kv kl 1.50
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: handelsbalans juni kl 11.00
* USA: Empire-index augusti kl 14.30
* USA: NAHB-index augusti kl 16.00
CENTRALBANKER
– ECB: redovisar föregående veckas värdepappersköp kl 15.45
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Det är gott om varningssignaler men ännu inga säljsignaler som är värda att följa och till dess talar mer för en fortsatt uppgång när uppladdningen är klar.”
I fredags morse skrev jag: ”Cykliskt är det ungefär 70 procents chans till en lågpunkt i sjuveckorscykeln någon gång mellan den 17/8 och den den 4/9.”
Indexet noteras fortfarande innanför begränsningarna för tradingrangen mellan 2135 och 2040, som varit intakt större delen av året. Den gångna veckan innebar en uppgång med 0,7 procent vilket innebär att årets ”uppgång” nu uppgår till marginella 1,6 procent. Fredagen inleddes skvalpigt men under de sista två timmarna lyckades indexet åter ta sig upp till de senaste dagarnas motståndsnivå strax ovanför 2090. Stängningen vid 2091,6 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.
Under hela sommaren har varannan vecka omväxlande inneburit stigande och fallande kurser. Den gångna veckan präglas av svansar på både ovan- och nedsidan där högstanoteringen blev 2105 och lägsta 2052. I onsdags bjöds vi på en mycket kraftfull fortsättningsformation, som än så länge är intakt. Det blir spännande att se om bruset mellan 2110-2115 tas ut om det kommer att testas denna gång.
Volymen den gångna veckan inleddes något högre än snittet men har de senaste dagarna avtagit för att i fredags noteras 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och att det bara är en tidsfråga tills vi får en signal för uppgång. Den gångna veckan föll VIX med 4,2 procent till 12,8. Nivån indikerar förväntade rörelser mellan 2170 och 2015 den närmaste månaden.
På makronivån har fokus så sakteligen börjat skifta tillbaka från veckan huvudämne – Kina – till Federal Reserve och den amerikanska ekonomin. På fredagen gavs svagt positiva ekonomiska signaler, sedan producentpriserna i USA visat sig högre än väntat under juli samtidigt som industriproduktionen stigit mer än förmodat.
Sektorsvis gick kraftbolag, verkstad och finans bäst i fredags. Den enda sektor som stängde rött var energi.
Totalt steg 367 aktier och 113 stängde rött i fredags. Alla fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg i fredags. Twitter som har tagit stryk ett tag rekylerade upp med 1,8 procent.
Den sedan ett halvår gällande tradingrangen är fortfarande intakt och kommer även fortsättningsvis att prägla börsutvecklingen med tvära kast och en rörig bild så länge inte någon av begränsningarna tas ut.
Asien: De flesta index i de asiatiska tidszonerna går tvärtemot USA i fredags och vänder nedåt. Efter en inledning söderut ser dock Shanghaibörsen, åtminstone tillfälligt, ut att hitta stöd kring 3900-nivån. Oron kring yuanen verkar åtminstone tillfälligt ha lagt sig. Japanska Nikkei stiger efter positiva BNP-data.